Corona en verblijf op Breezand

Corona en verblijf op Breezand

Corona en verblijf op Breezand

Update februari 2021

De situatie rond corona blijft ook in Zeeland ernstig. Maar behalve de landelijke maatregelen, gelden er in Zeeland geen extra beperkingen. Overnachten mag gewoon. 

De voorzitter van de veiligheidsregio Zeeland heeft aangegeven dat het niet waarschijnlijk is dat er nog een lockdown van de verblijfsrecreatie komt. Zeeland heeft laten zien dat het veilig kan. Lees het artikel in de PZC.

Update oktober 2020

De aantallen besmettingen lopen inmiddels ook in Zeeland op. Gasten uit België en Nederland moeten bij terugkeer in quarantaine. Er wordt nu veel geannuleerd. Vorige week was de bezetting in Zeeland gemiddeld 50%, terwijl normaal in oktober zo’n 70% vol zit. Helaas is er dus door de 2e golf geen sprake van een langer verhuurseizoen om inkomsten uit het voorjaar in te halen.

De maatregelen rond de corona-crisis zijn ingrijpend en veranderen voortdurend. Op deze pagina de laatste stand van zaken. 

Zie ook de website van de Veiligheids Regio Zeeland voor het laatste nieuws. 

Laatste versie noodverordening (14 oktober).

 

27 juli 2020

Het aantal besmettingen stijgt. Het is daarom extra belangrijk dat we de basisregels goed blijven uitvoeren. Houdt afstand, blijf thuis (of in je vakantiehuisje) bij klachten, vermijd drukke plekken en was je handen. Lees meer

En laat je testen bij twijfel. Het dichtstbijzijnde teststation is bij het ADRZ-ziekenhuis in Goes. Maak eerst een afspraak via 0800 – 1202. 

 

15 juni 2020

Per 15 juni geldt er geen limiet meer op het aantal verhuurde slaapplaatsen. Dit zou eerst pas per 1 juli zijn, maar dit is vervroegd. Sanitaire voorzieningen zijn ook weer overal open. Het beleid van de Veiligheidsregio Zeeland is vanaf nu gelijk aan die in de rest van het land. 

Inwoners van België mogen vanaf 15 juni ook weer komen voor een vakantie. Voor inwoners uit Duitsland gold dit al eerder. 

Voor het gebruiken van eigen woningen en het verhuren aan gasten zijn dus geen restricties meer. Wel moeten de landelijke richtlijnen als afstand houden etc. uiteraard nog worden nageleefd.

 

31 mei 2020

Per 29 mei is de maximale bezetting verhoogd naar 75% voor de commerciële verhuur. Wel blijft het nog steeds zo dat alleen accommodaties open mogen met eigen sanitaire voorzieningen. Per 1 juni mogen de terrassen weer open. De Veiligheidsregio houdt continu de drukte in de gaten en zal maatregelen nemen als er ergens te druk wordt. 

Voor Duitsers is het dringende advies niet het land te verlaten tenzij de reis noodzakelijk, in sommige deelstaten losgelaten. We kunnen dus ook weer Duitse gasten gaan verwelkomen. Voor België is het regime weliswaar iets verruimd, maar op vakantie naar het buitenland is nog niet mogelijk. 

 

18 mei 2020 Gebruik strandhuisjes is weer toegestaan. 

Veiligheidsregio Zeeland besloot 15 mei dat verbod op het gebruik van strandhuisjes uit de Zeeuwse corona-noodverordening vervalt per 16 mei. De strandtenten en openbare toiletten blijven gesloten. Ook zijn de strandwachten nog niet aanwezig. 

 

8 mei 2020: VGZ wil meer toerisme toestaan in verantwoorde stappen.

Per 15 mei mag 50% van het aantal toeristische slaapplaatsen verhuurd worden. Particuliere verhuur, hotels, pensions en B&B wordt weer vrij toegestaan. De huidige beperkingen in het gebruik van tweede woningen (alleen eigenaar en gezin) vervallen dan. 

Per 29 mei volgt een verdere versoepeling van de verhuurmogelijkheden van het aantal slaapplaatsen (75%). Per 1 juli 100% zou dan weer bezet kunnen worden. Deze stappen kan alleen genomen worden als de druk op de zorgcapaciteit acceptabel blijft. Ondernemers die slaapplaatsen willen verhuren moeten overigens de overnachtingen blijven registreren.  

Het blijft belangrijk de RIVM adviezen te blijven volgen: afstand houden, handen wassen en drukte vermijden.

Lees meer op de liveblog van de VRZ.

 

1 mei 2020: Eigenaren weer overnachten en beperkt verhuur.

Vanaf 1 mei zijn de corona maatregelen in zeeland wat versoepeld.  Nachtverblijf is weer toegestaan voor eigenaren in hun tweede woning. Goed nieuws voor onze eigenaren, ze kunnen weer overnachten op Breezand. Wel wordt opgeroepen om ook in je 2e woning zoveel mogelijk ‘thuis’ te blijven en geen drukke plaatsen op te zoeken.

Ook de verhuur wordt weer een klein beetje toegestaan: recreatieondernemers kunnen (na registratie) 15% van hun slaapplaatsen verhuren. Alleen ondernemers die bij de Kamer van Koophandel staan ingeschreven als logiesverstrekker en het recht hebben slaapplaatsen te verhuren, mogen meedoen met deze regeling. 

Particuliere verhuur is niet toegestaan. Eigenaren die zelf hun woning verhuren vallen waarschijnlijk onder particuliere verhuur. Als een eigenaar wel geregistreerd staat als professioneel verhuurder, mag deze meedoen met de regeling. Maar dan mag je ook maar 15% van je bedden verhuren. Een eigenaar met één zespersoonshuisje, mag dus maar 1 bed verhuren, oftewel aan 1 persoon.  

Dit geldt vooralsnog van 1 mei tot 22 mei. Wat daarna wordt toegestaan, besluit VRZ in de komende weken. Maar het wordt zo langzamerhand waarschijnlijk, dat het in de zomer nog niet back to normal is met de verhuur. 

Zie verder veel gestelde vragen bij VRZ.

 

3 april 2020: ontheffingen voor eigenaren?

Er is inmiddels meer duidelijkheid of het voor eigenaren mogelijk is om een ontheffing te krijgen om toch op Breezand te mogen verblijven. De gemeente Veere is overspoeld met verzoeken. Enkele bestuursleden hebben het afgelopen week ook geprobeerd en zijn afgewezen. Zelfs als je hoofdverblijf elders op Walcheren is, krijg je geen ontheffing. 

Het voelt niet rechtvaardig niet in je eigen bezit te kunnen verblijven en Breezand is een aantrekkelijke plek om je af te zonderen. Maar in crisistijd en middels een noodverordening mag de overheid dit afdwingen. Het is gewoon niet de bedoeling dat eigenaren met een tweede huis toch in Zeeland gaan verblijven. Als die massaal een ontheffing zou kunnen krijgen, gaat dat toch weer om een flink aantal extra mensen. 

Het bestuur adviseert de leden dan ook deze noodverordening na te leven, zodat er voor de Zeeuwen die ons normaal gesproken zo gastvrij welkom heten, voldoende zorgcapaciteit is. 

Verblijven op Breezand mag overigens wel overdag, maar je mag er niet overnachten. Concreet mag je tussen 19:00 ‘s avonds en 7:00 de volgende ochtend niet aanwezig zijn. Dit verbod zal gehandhaafd worden. 

Zie ook www.veere.nl,  en zeelandveilig.nl

 

28 maart 2020: Recreatief overnachten in Zeeland verboden.

Op 27 maart heeft de Veiligheidsregio Zeeland GRIP 4 afgekondigd. Dat betekent dat niet langer de gemeenten maar een regionaal beleidsteam onder leiding van de voorzitter veiligheidsregio het bestuur overneemt. 

Vervolgens is er een noodverordening afgekondigd : Per direct is recreatief nachtverblijf in Zeeland niet meer toegestaan. De reden is dat de beperkte omvang van de zorgcapaciteit in Zeeland nu geen grote groepen toeristen aankan. 

Je mag dus niet meer overnachten voor recreatieve doeleinden. Niet meer in hotels, vakantiehuisjes, b&b, campings etc.  Dus ook niet meer op Breezand. Strandhuisjes mogen niet worden opgezet. Dagrecreatie is nog wel toegestaan. Recreatief nachtverblijf is als men overnacht terwijl men elders het hoofdverblijf heeft. Dit betekent dat ook verblijf op Breezand door eigenaren niet meer toegestaan is. Nachtverblijf is alleen nog toegestaan voor mensen die er permanent wonen en seizoensarbeiders. 

De verordening gaat direct in. Mensen die er al waren, krijgen tot maandag 12:00 de tijd om te vertrekken. De maatregelen worden uiterlijk op 10 mei herbeoordeeld en eventueel verlengd.

Met deze noodverordening gaan de maatregelen in Zeeland dus verder dan de landelijke maatregelen. Maar de veiligheidsregio is hiertoe bevoegd. Of en hoe er gehandhaafd wordt, moet nog duidelijk worden.

Kortom: Eigenaren die hun huisjes komende periode hebben verhuurd, zullen in elk geval de huurders die voor 10 mei zouden verblijven, moeten afzeggen. En ook de eigenaren zelf mogen tot die tijd niet naar hun huisjes. Tenzij de verordening eerder wordt opgegeven, maar dit is niet erg waarschijnlijk. 

 

Buitenlandse gasten.

De noodverordening geldt uiteraard ook voor buitenlandse gasten. Voor hen gelden daarnaast ook nog eventuele uitreisverboden uit eigen land. Als na 10 mei de noodverordening wordt opgegeven, gelden deze regels weer. 

  • Inwoners van Duitsland wordt zeer dringend afgeraden niet naar het buitenland te gaan, maar de grenzen zijn nog wel gewoon open. Zij kunnen dus in principe nog komen. De actuele stand van zaken is te vinden op www.rvo.nl en duitsland instituut.
  • België heeft reizen naar het buitenland verboden voor niet essentiële reizen. Inwoners van België kunnen dus niet komen voor een vakantie. Ook niet als ze zelf eigenaar zijn van een huisje. De actuele stand van zaken is te vinden op www.rvo.nl.

 

Hoe zit het met annuleringen?

Het is niet zo dat er nu kosteloos geannuleerd kan worden i.v.m. het virus. Zie ANWB. Dat geldt ook als de reis niet meer mogelijk is door landelijke maatregelen of een noodverordening. 

Formeel gezien gelden de voorwaarden die in de huurovereenkomst staan: staan er clausules in over overmacht en staat er in wie er dan de kosten draagt. Bij veel grote organisaties kan er kosteloos worden geannuleerd, maar men is hier niet toe verplicht. Zie anvr.

Het is dus een beetje een grijs gebied. Je kunt op erop staan de voorwaarden in je huurovereenkomst na te leven. Maar er wordt opgeroepen coulant te zijn als mensen niet kunnen of willen komen i.v.m. corona. Een annuleringsverzekering zal de annulering waarschijnlijk niet vergoeden. De meeste organisaties bieden aan dat men gratis kan omboeken naar een latere datum binnen een bepaalde termijn (bv een jaar). Sommige organisaties geven wel het volledige bedrag terug, anderen de helft. 

Voor eigenaren die verhuren via Breezand Vakanties, zie de www.breezandvakanties.nl/nl/corona-informatie. 

One Response

  1. Duinrust schreef:

    Bedankt voor de suggesties. We gaan eens even nadenken hoe we hier mee om moeten gaan per 1-7-20 (de start van onze verhuur). Is jullie bekend welke annulerings regeling breezand vakanties hanteert ?

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.